CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

2011. május 20., péntek

Így győzd le az evésrohamot- Neon

Néha mindenkire rátör a fékezhetetlen vágy, hogy valamilyen kaját - főleg édességet - ipari mennyiségben magába tömjön. Pedig ellen lehet állni a kísértésnek, csak akarni kell.

Kép: Northfoto
Mondanunk sem kell, hogy az egészséges életmód legfontosabb összetevője a rendszeres mozgás. Ám a sport abban nem segít, ha az éjszaka közepén azért forgolódunk álmatlanul az ágyban, mert már órák óta azon a kis sütin jár az eszünk, ami ott van a hűtőben, és csak arra vár, hogy valaki megegye.
Az ilyen evésrohamokat nem fizikai, hanem mentális gyakorlatokkal védhetjük ki. Mindenkinek más módszer jön be - mi összeszedtük nektek azöt leggyakrabban ajánlott módszert.
1. Képzeld el azt, hogy eszel!
Amikor megkívánunk valamit, általában nem az evés folyamatát, hanem csak magát az ételt képzeljük magunk elé. Már szinte érezzük az illatát, és összecsordul a nyál a szánkban, ha csak rá gondolunk.
A Carneige Mellon kutatása szerint sokat segíthet, ha nem csak a kaját vizualizáljuk, hanem azt, ahogyan megesszük, és azt, ahogyan evés után érezzük magunkat. Állítólag ez azért jó módszer, mert például ha megkívánsz egy szelet tortát, de már előre tudod, hogy utána rosszul fogod érezni magad, kisebb az esélye annak, hogy egyél belőle.
2. Osztályozd az éhséget!
Evelyn Tribole táplálkozás-szakértő szerint fontos, hogy egy tizes skálán mindig értékeljük azt, mennyire vagyunk éhesek. Ha ezt megtesszük, mi magunk is látni fogjuk, hogy az esetek nagy részében nem azért tömjük magunkat, mert a szervezetünknek valóban szüksége van arra a tábla csokira. Ha pedig nem vagy éhes, csak magaddal tolsz ki, ha kalóriabombákat fogyasztasz, mert észre sem veszed, és csak gyűlnek rád a plusz kilók.
3. Írd le, mit bűnöztél!
Szakértők a diétázáshoz is azt tanácsolják, hogy vezessünk naplót arról, hogy mikor, mit és mennyit eszünk. Ugyanezt a módszert alkalmazhatjuk az evésrohamok leküzdésére. Ha mindig leírod egy füzetbe, hogy milyen nasival "bűnöztél", és később visszanézed a listát, te magad fogsz rájönni arra, hogy brutális, amit csinálsz.
4. Meditálj!
Két pszichológus, Jean Kristeller és Ruth Quillian-Wolever kutatása bebizonyította, hogy a buddhista Vipassana meditáció alkalmazása csökkentheti az evésrohamok gyakoriságát - a kutatásban részt vevők átlagosan heti négy alkalomról egyre tudták csökkenteni a zabálást.
5. Jól vagyok!
Sokan emocionális alapon kezdenek el nasizni - Jean Fain pszichoterapeuta nekik ajánlja a 'Jól vagyok mantrát'. Ennek annyi a lényege, hogy tudatosan magunkba kell sulykolni, hogy jól érezzük magunkat, boldogok vagyunk, és ha történik is valami rossz, azt sem kell úgy felfogni, hogy itt a világ vége. Így állítólag elkerülhetjük azt, hogy rosszkedvünk miatt nekiüljünk egy doboz fagyinak, vagy romantikus vígjátékokat bámulva észrevétlenül magunkba tuszkoljunk egy tepsinyi muffint.
Nektek is szokott evésrohamotok lenni? Engedtek a kísértésnek, vagy próbáljátok magatokat visszafogni?

Forrás:  Neon

0 megjegyzés: